Forscher Slovakia v Novej Vsi už zamestnal 120 ľudí

02.04.2015 Veľký Krtíš

Nová Ves 2. apríla (TASR) - Už asi 120 ľudí pracuje v slovenskom závode nemeckého výrobcu káblových zväzkov Forscher Slovakia, s.r.o., v Novej Vsi, okres Veľký Krtíš. Spoločnosť sa na juhu stredného Slovenska etablovala vlani na jeseň, keď si prenajala prázdne priestory belgickej nábytkárskej spoločnosti Furni Finish. Tie mali pôvodne slúžiť inému belgickému investorovi, výrobcovi čistiacich pomôcok do domácností, spoločnosti PDC Brush.

Firma sa však krátko pred kolaudáciou haly, na jar 2012 rozhodla, že výrobu na Slovensku nespustí.

Podľa starostu Novej Vsi Štefana Paholíka Furni Finish potom stiahla do Novej Vsi výrobu čalúneného nábytku zo svojich závodov v Tupej a Veľkom Krtíši a oba prenajala iným nábytkárskym spoločnostiam. Dnes v časti svojej haly v Novej Vsi zamestnáva asi 80 ľudí.

Forscher má však v Novej Vsi záujem naďalej sa rozširovať a ešte v lete tohto roku by chcel zamestnávať okolo 180 ľudí. "Potom by chcel rozbehnúť aj trojzmennú prevádzku," pripomenul starosta. To však nemá byť konečný stav. Už na budúci rok plánuje nemecký majiteľ počet zamestnancov zdvojnásobiť. Až 70 % majú pri tom tvoriť ženy.

Káblové zväzky do automobilov a ekologické súčastí benzínových nádrží vyváža spoločnosť najmä do Nemecka.

Nový závod v obci, ktorá je od okresného mesta vzdialená len tri kilometre, by mohol v regióne mierne znížiť nezamestnanosť, ktorá sa v súčasnosti pohybuje na úrovni 22 %. Významnými súkromnými zamestnávateľmi v okrese sú predovšetkým investori z Talianska. Neďaleký závod firmy Technogym, ktorý sa zameriava na výrobu fitness prístrojov, zamestnáva zhruba 500 ľudí, spoločnosť Sisme, výrobca elektromotorov, dáva prácu asi 200 ľudom a PAZZ, s.r.o., ktorá šije odevy, má približne 180 zamestnancov.
 

Vyberte región